Centrum voor verlies en rouw

Behandelingsovereenkomst.docx
Voor kinderen en jongeren
Tijdstempel: 13-01-2022
Grootte: 1.61 MB
Downloads: 487
Behandelingsovereenkomst_V.docx
Voor volwassenen
Tijdstempel: 13-01-2022
Grootte: 1.61 MB
Downloads: 482
rouw-vragenlijst.pdf
Tijdstempel: 22-05-2020
Grootte: 301.32 KB
Downloads: 1693

Wat is een intakegesprek?

In het intakegesprek doe je een aantal verschillende dingen die belangrijk zijn om aan elkaar te wennen en ook om er redelijk zeker van te zijn dat je in de therapie samen kunt werken en dit ziet zitten. Een aantal zaken zijn daarom belangrijk om te bespreken;

  1. Met wie heb je te maken, jij als klant en ik als therapeut. Kunnen we samen werken, is er een klik. Die klik is belangrijk omdat we met elkaar communiceren en in de therapie ook gaan confronteren. Dan is het belangrijk dat je de therapeut vertrouwt. Aandacht besteden aan wie we zijn is daarom belangrijk.
  2. We willen een helder beeld krijgen van de vraagstukken waar je tegenaan loopt. Bij verlies en rouw gerelateerde vragen vraagt dat onderzoek en doorvragen. Welke klacht geeft de meeste ongemak in je dagelijkse leven?

    Situatie nu
    Mijn beginvragen zijn altijd: Waarom ben je nú hier en niet eerder, of later? Wat is je situatie nu en hoelang bestaat dit probleem of deze vraag al? Hoeveel last heb je ervan op de schaal van 0 tot 10? Wat heb je er zelf al aan gedaan? Heb je al eerder hulp gekregen? Daarnaast probeer je patronen te ontdekken. Patronen zijn interessant om je klant voor te leggen.

    Waar wil je klant naartoe?
    Dan ga je kijken naar het doel. Hierbij passen vragen bij die je klant uitnodigen om concreet te beschrijven. Wat is er concreet anders na dit traject?

    Bijvoorbeeld;
    - Bewegingsvrijheid in de familie
    - Optimisme in het leven
    - Ontspanning
    - Contact maken met het verlies
    - Nieuwe relaties aangaan
     
  3. Gemeenschappelijk Inschatting Zorgbehoefte ©
    a. Soms is het moeilijk om woorden te geven aan wat je wilt in de begeleiding. De taal vindt zich niet en de woorden komen niet in je op. Dan maken we gebruik van een visuele manier van werken om de weg te vinden naar de woorden die passen bij jouw vragen. We doen dit aan de hand van de GIZ © methode.
  4. Behandeldoelen stellenAls we voldoende weten, koppelen we terug wat we gehoord, gezien en ervaren hebben. Een soort van screening of we alles goed begrepen hebben. Hier vloeit vaak het behandeldoelstel uit voort.
  5. Behandelcontract bespreken en ondertekenen (thuis voor zover mogelijk invullen)
    a. De laatste stap bij een intakegesprek is dat ik vertel wat je kan verwachten. De geschatte duur van het traject, de frequentie van de gesprekken. Ik vertel iets over mijn manier van werken. Samen maken we praktische afspraken en financiële afspraken.
    b. Meestal is de eerste huiswerkopdracht het maken van een levenslijn. Deze levenslijn vormt in onze gesprekken vaak de rode draad van de therapie. Zo kunnen we stappen maken in het verlies en rouw verweven als één van de draden in je (verder) leven.